lördag 7 december 2013

Tydlighet eller Rasism!

Samhället har blivit oigenkännligt och saknar helt tydlighet. Det är märkbart runt åsikter som rör invandrings- och invandrarfrågor. Något jag tycker är speciellt märkligt är när 5 i 12 rörelsen delade ut pris i riksdagen och talmannen lämnar sin stol, pristagaren har för staka åsikter och det kan inte politiken känna sig vid. idag måste vi stå upp för vårt samhälleliga ideal och inse att tyvärr hänger politiken/ideologin inte med!
För elva år (Maj 2002) sedan skrev Harry Schein i DN sin ledare “Politisk enighet är farlig”, om hur den politiska bilden har förändrats. Där samtidens funderingar var ämnet, men där framtiden på ett märkligt sätt nu har kommit att bli mottagaren.
Det blir tydligt när han skriver ”De flesta av våra politiska partier är rätt gamla. De grundades i en annan tid än vår, i syfte att lösa problem som numera har tappat sin angelägenhetsgrad. [--] Men partistrukturerna har inte nämnvärt förändrats. Förnyelse anses vara farlig. De interna maktapparaterna skyddar sig själva. Nykomlingarna i dessa apparater ärver de äldres språk. Därmed saknar man kompetens att tackla helt nya problem.”
Nu kan man påstå att moderaterna idag är “nya moderaterna” eller att nya partiprogram har antagits. Men faktum är att partierna inte klarar av omställningen och de krav samhället ställer på en organisation, för att göra den intressant och engagerande. Även hur den yngre generationen tappas genom den nuvarande strukturen, att individen inte är lika viktig som kollektivet. Det är skrämmande hur partierna inte klarar sig utan partipiskan, de individerna som sitter med drivkraft och engagemang får kliva undan för ideologigrund som byggdes för en annan tid. Visst en form av enighet måste finnas men det är skrämmande hur enkelspåriga och oföränderlig politiken är.
Partierna utvecklas inte snabbt nog för samhället. Vilket inte är så konstigt då det oftast är den äldre generation som styr partiernas offentliga ansikte utåt.
Det är tydligt när Schein manifesterar brännpunkten ”konsekvensen av utvecklingen är tillväxten av extremistpartier.”. Idag har vi sakta men säkert börjat glömma bort andra världskriget "Fallet Hitler har lärt oss att det tar ett par generationer innan man glömmer politiska brott, politiska galenskap".
Otydligheten, ideologierna och partipiskorna har idag gjort så SD sitter i riksdagen med åsikter som strider mot “allas lika värde”. Vi måste gå mot tider där vi kan se SD´s intåg som en kritik mot detta och genom engagemang, tydlighet och individens styrka skapa en samtid där alla har sitt värde.
Schein lyckades fånga upp delar av historien och få den att bli en del av vår samtid. Han får oss alltså att inse den otroliga vikten av politiken och att den måste ta en ny riktning, så den inte stagnerar och tillslut skadar vårt samhälle.
Med skräckblandat intresse förstår jag hur historien får oss att tänka till ”ett tag” och sedan glömma bort våra misstag. VI måste bryta cirkeln annars kommer vi i vår enfald alltid att vandra i runt och tro att vi går mot nya insikter.

/Kristoffer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar